Bega – Temes karaván, Temes megye 2008. 06. 19-21.

Temesváron a Szórvány Alapítvány székházában fogadtak bennünket, szendvicsekkel és üdítõvel. A székházukat tatarozzák. Rövid városnézés – pénzváltás után Lugozsra utaztunk. A polgármesteri hivalban fogadás volt számunkra majd egy magán egyetemet látogattunk meg. Dumbraváig (Igazfalva) folytattuk utunkat. Temesvártól kb. 70 km-re keletre fekszik. A településen a lakóság negyed része magyar. Az iskolában pedig a tanulók harmad része tanul magyarul. Itten voltunk, a Kárpát-hegyek szelíd kezdetén legközelebb a Bega forrásához, kb. 30 km-re. Meglátogattunk egy etno házat, ahol agyagedények készítésével foglalkoznak.

• A következõ település Costeiu ( Nagykastély) volt. A település mellett találkoztunk a zsiliprendszerrel, amely a Bega és a Temes folyókat köti össze. 9 km hosszú kanálison keresztül szabályozzák a folyók szintjét. Mivel a Temes nem hajózható, de több víz ömlik bele, mint a Begába, a kanálison keresztül átömlesztik a vízét a Begába, megemeljék szintjét, és így hajózhatóvá válik Temesvárig. Evvel elegendõ vizet kap a város. Sűrűn hallhattuk a karaván haladása közben, hogy a Bega és a Temes vizei össze vannak keverve. Talán itten Nagykastélynál született a Bega – Temes projektum ötlete, mert a folyók itten tényleg össze vannak egymással kötve. Nagykastély vezetõsége a két folyót összekötõ kanális létezését, ügyesen kihasználja és a megépített zsiliprendszer és duzzasztó bemutatása turisztikai látványosság a térségben. A művelõdési otthonban romániai népi táncokat és modern táncokat mutattak be a helybéliek. Meglátogattuk az ortodox templomot. A szálláshelyünk Lugozstól nem messzire az Ana Lugozsánu kampingben volt.

Buziásfürdõbe látogattunk. Több történelmi hellyel találkoztunk. Az épülettel, ahol valamikor Ferenc József császár szállt meg. Deák Ferenc egykori miniszter padjával. Az erdõ közepén hosszú fedett sétaövezetek vannak. Itten a légzési bántalmakban szenvedõ betegek kezelését végzik. Valamennyien csak belekóstoltunk a forrásba. A gyerekek fürödtek az ásványvízben.

• Temesváron ebéd, városnézés, bevásárlóközpont nézés, stb.

• Temesvártól 3 km-re, Ghiroda településen szívélyes fogadtatásban részesültünk. A Begán lévõ öreg hidat látogattuk meg. Leóna és Réka kancsika forgatással szórakoztatták a karaván résztvevõit.

• Temesvár szélén lévõ Marienheim elnevezésű központ volt a szálláshelyünk. Az épületeket nemrég kapta vissza az államtól a katolikus egyház.
Román Szent Mihályra vezetett az utunk. Az iskolában együtt várták a karavánt az utviniakkal. Minden meglátogatott településen a Szórvány Alapítványból, Bodó Barna, Erdei Ildikó vagy Kovács Katalin diplomákat, CD-ket valamint könyveket adtak át a résztvevõknek.

Ótelekre utaztunk. Ez a település Vajdaság határa közelében van. Temes megyében itt van az egyetlen magyar általános iskola, máshol csak tagozatok léteznek. A Begán kiépített zsilipet látogattuk meg. Megtudhattuk, hogy 2005-ben, amikor árvíz volt a faluban, nem a Bega öntötte el õket, habár közvetlenül a falu mellett folyik, hanem 24 km távolságról a Temesbõl érkezett a víz.
Egy rövid elõadást hallgattunk végig a Bega és a Temes forrásairól.

Újváron a kolping központban fogadtak bennünket. Ebéd után mindenkinek megköszöntük a vendéglátást. Elhangzottak a búcsúbeszédek. A határig busszal több mint fél óráig tartott az utazás. 17 óra után érkeztünk Becskerekre. Egyesületünk berkeibe azonnal a Schengeni vízum kiváltása lett a téma.

 

Több tanulságot is levonhatunk a Bega és a Temes, folyók melyek összekötnek karaván romániai része után:
• Különbözo bánáti nyelveket beszélõ emberekkel találkoztunk. A beszélgetések szerbül, magyarul, románul, szlovákul, németül folytak.
• Temes megyében Lugozsnál, Buziásfürdõnél és Nagykastélynál a Temessel találkoztunk. Újvárnál, Óteleknél, Román Szent Mihálynál, Ghirodánál, Temesvárban, Igazfalván és Utvinnál pedig a Begával.
• Nagykastélynál van összekötve a két folyó.
• Igazfalván voltunk legközelebb a Bega forrásához, amely a Poiana Ruska hegyekben van, Temes megyében.
• A Temes szintén a Kárpát hegyekbõl ered. Forrásai Caras Severin (Krassó Szörény) megyében vannak.
• Óteleken és Újváron a helybéliek jelezték, hogy a Fehér tó – Egyesülettel a kapcsolatot szeretnék folytatni és kibõvíteni.

Lukácsfalva, 2008-06-21

Balanyi Sándor

főoldal