A lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE Magyarországon


A lukácsfalvi Fehér Tó egyesület részt vett augusztus 8. és 10 között Sándorfalván az elsõ alkalommal megrendezendõ Betyár Napon. A bánáti vendégek a sándorfalvi Önkormányzat, Városszépítõ és Környezetvédõ Egyesület, valamint a Budai Sándor Kulturális Központ meghívásának tettek eleget.
A látogatás alkalom volt, hogy a Fehér tó - HÁKÉ tagjai megismerkedjenek a város melletti Fehér tóval, a zöld pontokkal és a tanösvénnyel. Vasárnap pedig az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatása volt műsoron.
A sándorfalvi Dél-Alföldi Betyár Nap műsorán több érdekes rendezvény szerepelt. Többek között betyár portya, fogatosok, csikósok felvonulása, kancsikások bemutatója (Lukácsfalva). A műsorból nem maradt ki a lovas bemutató és fogathajtó verseny sem. A látogatók körében különös érdeklõdést váltott ki a Fehér tó szakácsai áltak készített paradicsomos marhapörkölt lukácsi módra. A lukácsfalvi kancsikások jóvoltából interaktív kapcsolat alakult ki az érdeklõdõkkel a nézõközönségbõl. Valamennyi jövendõbeli kolléga ezek után megtanulta a kancsikaforgatás elsõ leckéjét. Különösen Kovács-Márk Sándor jeleskedett.
A sándorfalvi Városszépítõ és környezetvédõ egyesület és a lukácsfalvi Fehér tó egyesület másfél éve kötött együttműködési megállapodást. Ez alkalommal az egyesületek vezetõsége bõvítette az együttműködés szövegét. A bõvített változatban közös projektumok és egész évre kiterjedõ tevékenységek vannak elõre látva.
A Fehér tó egyesületet 12 tag képviselte. A házigazdák, Sípos Katalin és György, az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bemutatásával különös élményben részesítették õket. A Feszty körkép és az Emlékpark valamennyi régi épületének megtekintése ritkán adódik meg a Bánátban élõ magyarságnak.
A nemzetközi porondon sikeresen helyt álló Fehér tó egyesület ezeket a tevékenységeket célkitűzéseivel öszhangban végzi. Az egyesület tagjaira bátorítóan hatott a sándorfalvi vendégszereplés. Így az augusztus 30-án megszervezendõ Szent István napok Belgrádban és a szeptember 6-7-én Falunapja Lukácsfalván - rendezvényekre nagyobb lendülettel készülõdik a tagság.


A tanösvény elõtt
Itt vagyunk
Csikó(k)
Betyárok?
A Fehér tó partján
A szertartás helyén
Árpádnál
Bõvült az együttműködés
főoldal