Lukácsfalván a hétvégén negyedik alkalommal tartották meg a Paradicsom Napját.

A Nagybecskerek közelében fekvõ hatszáz lakosú, több mint kétszáz éves faluban élõknek ugyanis csaknem a hetven százaléka kertészettel foglalkozik, egyik legközkedveltebb termékük pedig a paradicsom. Becslések szerint a lukácsfalvi kertészek évente 250 vagonnyi, kiváló minõségű terméket szállítanak a belgrádi, az újvidéki, a nagybecskereki és más nagyvárosok piacaira.
A rendezvény elsõdleges célja elsosõrban az, hogy bemutassák a szélesebb közvéleménynek azt, hogy Lukácsfalván és környékén egészséges élelmet termelnek. Ugyanis a lukácsfalvi paradicsom jó ízének az a titka, hogy megmaradtak a hagyományos termelés mellett, a terméket pedig mindig frissen, a beérése után kínálják fel a vevõnek.
A Paradicsom Napján osztályozták a friss paradicsomot és paradicsomlevet, a kertészek pedig kiállították a többi terményüket is. A bíráló bizottság értékelése szerint a legszebb és a legízletesebb friss paradicsomot Kelemen Csaba termelte, második Csonti Tiboré, a harmadik helyet pedig Gombár Szimóna érdemelte ki. A legízletesebb paradicsomlevet Kenderesi Klára készítette, a második Andrija Radlinski,a harmadik pedig Mészáros Kornélia lett. A legszebb piaci asztal Csonti Tiboré volt, a második Kelemen Csabáé, a harmadik pedig Gombár Szimónáé lett.

Magyar Szó, 2008.07.21.

főoldal