Paradicsomnap Lukácsfalván

Fennállásának 220. évfordulóját ünnepelte a hétvégén Lukácsfalva, a Közép-bánság egyik legrégibb települése. A ma itt élők zöme (mintegy hatszáz személy) főleg kertészetből él, csak néhányan dolgoznak az Écska halgazdaságban. A magyarok vannak többségben, de az elmúlt másfél évtized alatt igencsak megváltozott a lakosság nemzeti összetétele.

Kisboldogasszony napja a naptár szerint az idén szeptember 8-ára esett, de a falu búcsújának ünneplését előrehozták az előző vasárnapra. Erre a napra pedig a szokásosnál nagyobb hévvel készültek, mert úgy érezték, hogy az utóbbi években a falu védőszentjének az ünnepe egyre rövidebb lett. Ezért most megpróbálták tartalmasabbá tenni. A szorgalmas kertészek azonban az ünnepléskor is a munkára gondolnak, és innen az ötlet, hogy egy új rendezvényt honosítsanak meg: a paradicsom napját. Vagyis ünnepnapot szándékoznak létrehozni a munkájuknak, a mindennapi megélhetést biztosító kertészetnek.

Elsősorban az volt a céljuk, hogy bemutassák a szélesebb közvéleménynek azt, hogy Lukácsfalván egészséges élelmet termelnek, hogy feltárják a Császár-tó és az Écska halgazdaság szomszédságában levő kis falu idegenforgalmi lehetőségeit, és nem utolsósorban, hogy megmutassák: falun is meg lehet élni szorgalmas munkával, egymással békességben. A paradicsom napjának megszervezése pedig már régóta motoszkált a fejükben, és úgy érezték, hogy elérkezett megvalósításának ideje.

Vasárnap ünnepi szentmisét mutattak be a Kisboldogasszony templomban, utána sport- és művelődési rendezvényeket tartottak, és kiállításokon mutatták be az itt élők munkáját. A diákok is bemutatták a témához kötődő rajzaikat, a rendezvény végén pedig a részvevők egy üzenetet fogalmaztak meg, melyet a falu központjában olvastak fel. Az üzenet lényege pedig, hogy elsősorban az itt élők szorgalmas munkájának köszönhetően, 220 év után is megmarad Lukácsfalva.

A paradicsom napján osztályozták a friss paradicsomot és -levet, a kertészek pedig kiállították többi terményüket is. A bírálóbizottság értékelése szerint a legszebb és a legízletesebb friss paradicsomot a nagybecskereki Andrija Radlinski termelte, a második a lukácsfalvi Ivica Bojčić, a harmadik pedig az erzsébetlaki Bancsov Elvira lett. A legízletesebb paradicsomlevet a lukácsfalvi Balanyi Ilona készítette, a második Andrija Radlinski (Nagybecskerek) lett, a harmadik helyre pedig a lukácsfalvi Kenderesi Klára került. A kertészek által kiállított termékválaszték közül a legtetszetősebb a helybeli Csonti Tibor ismert kertész asztala volt.

Balanyi Sándornak, a szervezőbizottság elnökének az értékelése szerint a paradicsom napját remélhetőleg néhány év múlva már hagyományos rendezvényként fogjuk emlegetni. A helybelieken kívül megjelentek az erzsébetlaki, bótosi, nagybecskereki, lukityevói, muzslyai és az écskai kertészek.

A lukácsfalvi rendezvényre sokan eljöttek
A paradicsomkínálat osztályzás előtt

főoldal