Egyesületünk támogatója a Szekeres László Alapítvány által a Bethlen Gábor Alap
 

 

Temesvár 2008.02.22. - Video


 
Lukácsfalvi Fodor Béla
Ausztrália
 
 

 

 
  Sándorfalván voltunk
 
 
Sándorfalviak nálunk
 


 
 
 
 
 
 
 
 

Belépési nyilatkozat

Fehér tó - Hagyományápoló és környezetvédő egyesület

Nagybecskerek község
23224 Lukácsfalva
Petõfi Sándor 2Tel: 023 3885 150,
Mob: 064 2246899


e-mail: feherto.fehrt1@gmail.com
Az egyesületünk 1997-ben alakult meg elõször. Az év Búcsú napján, már tartalmas műsort szervezett. A történészek István király életérõl tartottak elõadást, majd az ünnepélyes szentmise közben, Vitkayné Kovács Vera elénekelte az Áve Máriát.
Egészen 2006-ig szélcsend volt házunk táján. A második Paradicsom napjának a szervezõ bizottsága, munkavégzetivel, folytatta tevékenységét. Az eredmény pedig - a Fehér tó HÁKE teljes megújulása. Az új vezetõség elõször a törvénynek megfelelõen elvégezte a változások bejegyzését. Kijelölte céljait és rendszeresen, legalább havonta egyszer, tanácskozik az idõszerű témákról. Legjobban a megjelenõ pályázaokra összpontosul a tevékenység, de a felszerelésbe is lett már befektetve. Más szervezetekkel együttműködési megállapodásokat kötöttünk.


Mi történik házunk táján?

 

 

 


Az egyesület 2020-as tevékenységei


Nemzeti ünnepünk alkalmából megtartott koszorúzás alkalmából részt vevő polgárok száma 50 körül volt. Környékbeli Helyi közösségek képviselőinek száma 3, politikai pártok és egyesületek száma 5, parlamenti és önkormányzatok képviselőinek száma 4. Holnapműködtetés és a közösségi hálózatok által lehetőség van a távollévő érdeklődőket tájékoztatni a folyamatban lévő tevékenységekről. Az iskolával folytatott közös termelésben 2 önkéntes havonta 10 óra hosszát tölt el. A képkiállítás karbantartását és alkalmi bemutatását 2 személy végezte. A Helyi akciócsoport 6 települést tömörít 17000 lakósággal, közös stratégiai dokumentum kidolgozása valamint a pályázat lebonyolítása zajlott az elmúlt évben.


A Bethlen Gábor Alap támogatásban részesítette az egyesületet. A pályázási szabályok változtak, így az elmúlt évekhez viszonyítva, csak egy pályázatot lehetett beadni.

A működés folyamán előállt költségek - a könyvelés, melegítés, reklámanyag (kalendárium, notesz, ceruza), nyomtatópatronok töltése, irodaszer beszerzése és az előállt banki költségek fedezésére volt felhasználva a támogatási összeg.A X. festőtáborra az előkészületek júliusban kezdődtek a meghívók elküldésével. Augusztusban történt a résztvevők listájának a véglegesítése, a szükséges kellékek beszerzése.

Szeptember 1-én, 9 órai kezdettel, Lukácsfalván, a Fehér tó egyesület székházában kezdődött a tábor lebonyolítása, majd az alkotások elkészítése. Szeptember 8-án, a Falunap alkalmából, a tárlatból 6 festmény volt adományozva a Falunapon és a Paradicsomnapon résztvevő versenyzőknek.

A festőtáborban résztvevők listája:
Hallai Mihály, Hallai Magdolna, Júlia Duk, Tót Kása Piroska, Seka Vera, Dojkić Predrag, Melegi Zsuzsanna, Dragana Savić, Marija Knežević, Rašević Rózsika, Olga Ožegović, Vujin Živa,Szalontai Margit, Kovács Attila, Holló Katalin, Sofró Erzsébet, Kátai Tibor, Silvana Glumac, Nenad Stojkov és Viorel Flora.

A táborban 20 kép készült. Az alapanyagokat, üdítőt, ebédet, az elkészült festményeknek a bekeretezésének költségeit a Szekeres László Alapítvány által a Bethlen Gábor Alaptól kapott támogatásból valósítottuk meg. A keretezést a nagybecskereki Uni-Art cég végezte

VideoA IX. festőtáborra az előkészületek júliusban kezdődtek a meghívók elküldésével. Augusztusban történt a résztvevők listájának a véglegesítése, a szükséges kellékek beszerzése.

 

Szeptember 1-én, 9 órai kezdettel, Lukácsfalván, a Fehér tó egyesület székházában kezdődött a tábor lebonyolítása, majd az alkotások elkészítése a kiállításra - a képek bekeretezése. Szeptember 2-án, a Falunap alkalmából, a tárlatból 6 festmény volt adományozva a Falunapon és a Paradicsomnapon résztvevő versenyzőknek.

 

A festőtáborban résztvevők listája: Juhász István, Viorel Flora, Meleghy Zsuzsanna, Kovács Hajnalka, Jelena Milic, Ozegovic Olgica, Glumac Silvana, Dojkic Svetozar, Vulin Ziva, Tóth-Kása Piroska, Hallai Mihály, Hallai Magdolna, Andrási Péter és Fehér Erzsébet.

 

A táborban 20 kép készült. Az alapanyagokat, üdítőt, ebédet, az elkészült festményeknek a bekeretezésének költségeit a Szekeres László Alapítványtól kapott támogatásból valósítottuk meg. A keretezést a nagybecskereki Uni-Art cég végezte.

 

Művészek száma - 14, alkotás 20, egyesületek amelyeket képviseltek - 6, települések bevonva - 6, A kiállítást látogatók száma szeptember 2-án 250-en.

 

A festőtáborról és a kiállításról a közösségi oldalakon volt készítve beszámoló képekben, valamint internetes weboldalakon.

 

Eddig 9 alkalommal sikerült megszervezni a Fehér tó festőtáborát. A művészeknek, mindig, biztosítva voltak a kellő kellékek, üdítők, étkezés.

 

A továbbiakban is tervben van a tábor megszervezése, avval, hogy a tábor összevonva lesz megtartva a falunapi rendezvényekkel, így a költségek közösek lesznek.

 

 

Első alkalommal volt Budapestről is résztvevő az alkotótáborban.

A képen Andrási Péter
A Bethlen Gábor Alap a Szekeres László Alapítvány révén, 2017-ben is támogatta a Fehér tó egyesület müködési költségeit. A keretből biztosítva volt a könyvelési költségek fedezése. A székhely fűtési költségei (2017/18) is megoldódtak és egész télen aktivitások folynak az egyesületben.

Lukácsfalván, a Fehér tó egyesület, 2018.Január 9-én szervezte meg a településen gazdálkodó kertészek részére a folyamatban lévő pályázati lehetőségek megismerését, külön téma padig a muzslyai Császár kert kft. integrátori szerepe volt.Sorrendben a VIII. Fehér tó festőtábort szervezte meg a lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE.

Az egyesület szakosztályvezetője, Juhász István, volt megbízva a jelenlévő 16 festőművész tematikus alkotásainak válogatásával, majd a képek rámázásával.

A táborban készült képekből a testvértelepülésekre is került néhány, de többnyire a falunapi versenyek díjazására készültek.

Képünkön, Madarász Gyula, mint a rendezvény támogatója és a MNT tagja, veszi át a táborban készült egyik alkotást, a tábor szervezőjétől Juhász Istvántól.

 

Az idei festőtábor összes költségeit a Szekeres László Alapítvány támogatásából sikerült fedezni.

A Fehér tó egyesület székhelyén állandó tárlat van kiállítva a táborokban készült képekből.
A nagybecskereki Petőfi MME művelődési egyesület kistermében sorra került egy tárlat megnyitója, amely során az eddigi, lukácsfalvi Fehér-tó Festőtáborban készült legszebb munkák kerültek bemutatásra, összesen 35 alkotást láthat most a nagyközönség, ebből a VII. Festőtáborból 24-et állítottak ki a szervezők.

A kiállítás december 10-ig volt nyitva, és utána a Bagljaš helyi közösség kiállítótermébe került, majd januárban a lesninai helyi közösségben is láthatja a művészetkedvelő közönség, tavaszra pedig a tervek szerint Kishegyesre, utána meg Padéra viszik el a tárlat anyagát.

A VII. Fehér tó festőtábor 2016. augusztus-szeptemberben volt megtartva, amelyen 12 festőművész vett részt és 24 alkotás készült. A festőtábor állandó tárlata, Lukácsfalván, a Fehér tó egyesület székhelyén van kiállítva.

A Fehér tó - HÁKE XII. évi közgyűlése
A lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és környezetvédő egyesület 2014. március 9-én, megtartotta sorrendben, XII. közgyűlését. A tagság megismerkedett az előző évi pénzügyi és tartalmi beszámolókkal, valamint a négyéves mandátum leteltével, új vezetőséget választott.
Elnökség összetétele:
• Balanyi Sándor – elnök, az egyesület képviselője
• Gombár István – elnökségi tag, az egyesület képviselője
• Juhász István – elnökségi tag, rajzcsoport vezetője
• Bakos Leona – hagyományápoló alosztály képviselője
• Sztankulóv György – pénztáros
Ellenőrző bizottság:
• Gombár Eszter – tag
• Hallai Mihály – tag
• Parigrósz István – tag
Az új vezetőség közvitára bocsátotta az előrelátott rövid és hosszú távú tevékenységek listáját, amelyekből a közgyűlés elfogadta a következőket:
• Biztosítani az egyesület további működését,
• Befogadni az új tagokat,
• Együttműködni más szervezetekkel, intézményekkel, cégekkel, stb.
• A biotermelés további népszerűsítése, fejlesztése,
• Bekapcsolódni a szociális programokba,
• A testvértelepülésekkel közös művelődési programok kidolgozása,
• Az alosztályok önálló programjainak megszervezése, koordinálása,
• A fiatalokkal való tartalmas foglalkozás,
• Megszervezni az V. Fehér tó festőtábort,
• Megszervezni a X. Paradicsomnapot,
• Parkosítani a szifonkanális melletti parcellát,
• Kirándulás az ópusztaszeri Nemzeti parkba,


A közgyűlés előtt a hagyományápolók alosztálya megtartotta a IV. Sólyom napot, amely keretén belül a fiatalok kancsika kezelés és más versenyeket szerveztek. Egy időben a három hónapja zajló, rajziskolában járó gyerekek munkájával is megismerkedhetett a tagság.

Écska monográfiája


A közelmúltban, a Fehér tó egyesület, egy könyvet kapott ajándékba az écskai Gazdag Ervintől (a könyv szerzőjétől), amelyben a környék történelme van összefoglalva.


(A képen Juhász István veszi át a könyvet szerzőjétől.)


A biotermelés népszerűsítése

Lukácsfalván a Biotermelés óvodától egyetemig elnevezésű projektum keretében népszerűsítették az organikus termelést.

Jelen voltak a helybeli diákokon kívül a szentmihályi, nagybecskereki és muzslyai diákok.

A lukácsfalvi Fehér tó Hagyományápolók és Környezetvédők Egyesülete idestova két éve írt alá együttműködési szerződést a Sonja Marinković Általános Iskolával közös projektumok kidolgozása és továbbpályázása érdekében.

A mostani projektum szerint a nagybecskereki iskola kihelyezett tagozatához, a lukácsfalvihoz tartozó, 1700 négyzetméternyi földterületet karban tartják, ahol biotermelés folyik.

A Fehér tó egyesület illetékesei egy magas kerítéssel választották el a kertrészt az iskola sportpályáitól, hogy mindkét helyszínen folyjék a zökkenőmentes munka.

Az egyesület tagjai megszerezték a tanúsítványokat a biotermékek előállításához, a Fehér tó Biofarm működtetéséhez, így az egészséges élelmiszerek termelése adott.
A projektumban részvevő gyerekek megtekinthették az iskola melletti parcellát, igaz most ott nem volt semmi látványos, ám a szervezők szerint a tavaszi időszakban is végig lehet kísérni a munkafolyamatot, esetleg a jövőben még fóliasátrakban is lehet gondolkodni.

A Fehér tó egyesület székházában több összefoglaló előadást hallhattak a fiatalok, akiknek közben szórólapokat is kiosztottak, hogy továbbítsák akár szüleik felé az organikus termelés hírét.


Balanyi Sándor, a Fehér tó – HÁKE elnöke beszámolt a projektum célkitűzéseiről is, ami szerint fontos az egészséges környezet megvédése, a Közép-bánáti régióban az organikus termelés fejlesztése, a biotermelés népszerűsítése a termelők, fogyasztók körében, de az oktatási intézmények, egyesületek bevonásával is foglalkozni kell, céljaik között szerepel az ökoturizmus beindítása is.


A kezdeményező szerepét betöltő Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédelmi Egyesület továbbra is együtt szeretne működni a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolával, kapcsolatokat építene ki a muzslyai Fókusz Klaszter, családi vállalkozók egyesületével, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alappal, a nagybecskereki Mezőgazdasági szakközépiskolával, a Balanyi Biofarmmal, a Szerbiai Organikus Alappal, a belgrádi Media Master, valamint a nagybecskereki Bio Life áruforgalmazó céggel.

A projektum támogatója a Tartományi Kisebbségi, Közigazgatási és Oktatási Titkárság és a Bio Life AG cég volt.
Hangfelvétel...
Csoportkép..
.

Kónya-Kovács Otília


A Fehér tó – HÁKE képviselői részt vettek a magyar nemzeti tanács civil konzultatív testületének II. környezetvédelmi civil kerekasztalán. A tanácskozást 2013. november 27-én, szerdán tartották Hajdújáráson, a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum látogatóközpontjában. A kerekasztalon a környezetvédelem témájában jártas és legerősebb délvidéki magyar civil szervezetek képviselői vettek részt. A találkozón a következő témákról volt szó:
1. Dr. Tóth Imre (GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület, Szeged): Az egyesület eddigi legfontosabb tevékenységeinek ismertetése
2. Ricz András (Palics): A környezetvédő civil szervezetek által elérhető pályázati források bemutatása
3. Egyeztetés a szervezetek közötti további együttműködésről

A Fehér tó egyesület képviselői, külön érdeklődtek a Ludasi tó védett övezet működése iránt. Erről a témáról a házigazdák terjedelmes tájékoztatást nyújtottak.

Lukácsfalvára látogatott az Olvasókörök Szövetségének vezetősége

Április 21-én Lukácsfalvára látogatott az Olvasókörök Szövetségének a vezetősége:
- Deák György, az Olvasókörök Szövetségének társelnöke, a szövetség másik társelnöke a hódmezővásárhelyi Csúcsi Olvasókört vezető Simon Imréné és Tóth Báthori Erzsébet az Olvasókörök Szövetségének határon túli koordinátora, a Magyar SzóPont programszervezője. A küldöttséget a Fehér tó székhelyén fogadták. Az értekezlet témája a falu helyzete és a helybeli Fehér tó egyesület tevékenysége, valamint Hódmezővásárhelyen, júliusban megrendezendő aratóünnepség volt.


Happy Day a Fehér tóban


Április 17-én a lukácsfalvi Fehér tó HÁKE berkeibe látogatott a Happy TV forgatócsoportja.

A TV-sek az egyesület aktuális tevékenységeiről készítettek riportot. Az alosztályok bemutatkoztak, a kancsikások a kancsika fonását és a kezelését mutatták be, a festők a helyszínen alkottak, a horgolók kézimunkáztak és gyapjúharisnyát kötöttek. Emléktárgyak is az asztalra kerültek. A szakácscsapat bablevest tálalt, míg a biotermelők a mellé valót biztosították.

Egész nap meleg szép idő volt, így a Happy Day estig tartott.

Sakule-i juhásznapokon


Több mint 5 éve, hogy a lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE kiskancsikásai, rendszeresen részt vesznek a sakulei juhásznapokon. Az idén is a rendezvényen, Ladvánszky István vezetésével bemutatkoztak a gyerekek. A versenyek és a zsűri döntése után az első 3 helyet, a leányok mezőnyében az egyesület tagjai szerezték meg:


1. Kocsis Beáta
2. Albulj Ines
3. Savić Szaska


Képünkön a Fehér tó egyesületet képviselő fiatalok.


Összegezte a múlt évet a Fehér tó egyesület

Évi közgyűlést tartott 2013. március 3-án a 16 éve létező Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület, amelyen visszapillantottak a 2012. évre, és címszavakban megfogalmazták, mely terveket szeretnék megvalósítani. Balanyi Sándor, az egyesület elnöke elmondta, hogy az év összegzésekor jó elmondani újra az elért eredményeket, kiemelni a pozitív példákat, de alkalom van arra is, hogy a bírálatok elhangozzanak, a gyengeségeikről is beszéljenek, és egy minősítést fogalmazzanak meg az egyesület munkájáról.
-A 2012. évben néhány új mozzanatot tudtunk beiktatni az egyesület munkájába, sikerült néhány kistelepülési projektum megvalósítása, amelyek Lukácsfalva fejlesztésére irányulnak. A tavalyi évben először sikerült a turizmusfejlesztés kapcsán egy emlékpark kiépítése, amely a falu névadójának, Lukács Lázárnak és családjának tiszteletére lesz kiépítve. Másrészt a szakmai tömörülés, amely az egyesületen belül tevékenykedők, a biotermelők egyesülete is támogatásban részesült, sikerült a tanúsítványok fedezni a költségeket, sikerült valamennyi felszerelést beszerezni. Ez mind arról szól, hogy az itteni termelők javát is szolgálja a Fehér tó egyesület, ugyanakkor a jövőben is tervezik a fejlesztés elősegítését – mondta az egyesület elnöke.
A gyengeségek kapcsán arról számoltak be, hogy a tavalyi közgyűlésen azt is megfogalmazták, hogy szociális kérdésekkel is szeretnének foglalkozni, ám a múlt évben e téren nem történt előrelépés. Balanyi szerint a tagságnak nincs annyi „ereje”, hogy ilyen formájú projektumokat is kidolgozzon, de bízik abban, hogy a 2013-as, illetve a 2014-es évben, ha megerősödik a projektmenedzsment, akkor e téren is lesz haladás. A fiatalokkal való foglalkozást külön ki kell emelni a Fehér tó – HÁKE berkeiben, amelyet a hagyományápolók szakosztálya végez Ladvánszky Istvánnal az élen, aki a kancsika kezelésére, -fonására tanítja a gyerekeket, a fiatalokat. E hagyomány Lukácsfalván évről évre csak szélesedik, mind több fiatal vesz részt a munkában, és az eredmények sem maradnak el, ugyanis tavaly, a Hortobágy melletti Püspökladányon, egy versenyen kiemelkedő eredményt értek el a kis kancsikások, és még a hortobágyi csikósok is megcsodálták a fiatalok teljesítményét. A jövőbeni terveket illetően Balanyi Sándor elmondta, hogy csak címszavakban fogalmazták meg azokat, mert hálátlan dolog egy évre előre meghatározni a pénzügyi tervet is, hisz kizárólag pályázatok útján pénzelik az egyesületet. A megvalósításra váró tervek a megnyert pályázatoktól is függnek. A Fehér tó egyesület célkitűzései köré fonódó témákban gondolkodnak a jövőt illetően is, tehát a hagyományápolás, a környezetvédelem, a tájékoztatás, a turizmusfejlesztés terén szeretnének alkotni, projektumokat kidolgozni, és pályázni. Az idén nagyon szeretnék, ha eljuthatnának a kancsikások világbajnokságára, a III. magyar ostor napjára, amelyet Püspökladányban tartanak meg.

Kónya-Kovács Otília

III. Fehér tó festőtábor

A lukácsfalvi Fehér tó - HÁKE szervezésében, kedden, 2012. augusztus 14-én, volt megtartva a III. Fehér tó festőtábor.

A részvevők grafikai és akvarell stílusú alkotásokat és festményeket készítettek.

Ez mellett, alkalom volt a kancsikafonás részleteivel is megismerkedni. A festőművészek jóvoltából alkotások készültek Lukács Lázár, Lukácsfalva névadójának leszármazottairól, amelyek, a terv szerint Lukács Lázár emlékére felállítandó emlékpark keretén belül kapnak helyet.

Még több fotó...


Kiállták a 7 próbát

Lukácsfalva küldöttsége Berekfürdőn tartózkodott a testvértelepülések találkozóján július 26-tól 30-ig.
A küldöttség részeként utaztak a Fehér tó – HÁKE kancsikásai. Szombaton a testvértelepülések közös művelődési műsorában léptek fel, vasárnap pedig a délelőtti hortobágyi túrázás után, részt vettek a nemzeti park közelében, Püspökladányon megtartandó Magyar Ostor Napján.
A rendezvény II. Sárréti Ostoros 7 próba néven futott és a versenyzőknek teljesíteni kellett a következő versenyszámokat:
• leghangosabb csergető
• legtechnikásabb csergető
• 1/2 perc alatt legtöbbet csergető
• köcsögverés
• labda vezetés ostorral
• pontos célzás
• csapók készítés időre

Ladvánszky István vezetésével a lukácsfalviak hárman indultak a versenyen: Balanyi Réka leányok kategóriában, Bakos Leona nők kategóriában és Ladvánszky István férfiak kategóriában. Díjazottak közé került Bakos Leona második helyezettként, Balanyi Rékát, pedig a legjobb leánykancsikásnak kiáltotta ki a zsűri. A jó eredmények annak ellenére születtek meg, hogy a lukácsfalviak 4 versenyszámban, először vettek részt.
A küldöttség utazási költségeit a Magyar Nemzeti Tanács fedezte.

Videofelvétel I. ...
Foto album megtekintése...
Videofelvétel II. ...

(A Magyar Szó napilapból átvett írás)
Magvető-élőújság Lukácsfalván
Településfejlesztésről, közösségfejlesztésről és faluturizmusról a kertészkedők között
Nem megszokott miliőben szervezte meg vendégvárónk, a lukácsfalvi Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület kedd esti Magvető-élőújságunkat, ugyanis konyhakertészetéről, különösképp a legendás paradicsomáról elhíresült falu lakosai terménybemutatót is tartottak, befőtt paradicsomlé, különböző magvak, és a fóliasátorból frissen szedett zöldhagyma, spenót is került az érkező vendégek és helybeliek elé.
– Ezek a termékek többsége holnap reggel már a belgrádi piacokon lesz, ebből élnek a helybeliek – mondja Balanyi Sándor, a falu mindenese, fő mozgatórugója. Érdeklődési köre a településfejlesztés és a közösségfejlesztés, ezenkívül a Kisboldogasszony egyházközösség tanácsának elnöke, a Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület első embere, és a helyi közösség tanácsának alelnöki posztját is betölti. – Lukácsfalván a konyhakertészetnek hagyománya van, és kitartó munka folyik a szervezkedés érdekében is. Egyesületünk négy ágazata működik: a környezetvédelmi, a hagyományápoló, a turizmusfejlesztési és a tájékoztatási. Két héttel ezelőtt volt közgyűlésünk, amikor döntöttünk arról, hogy a szociális védelemre is kiterjesztjük tevékenységünket. Tulajdonképpen ezzel az egyesület kinőtte hagyományápoló voltát, és inkább falufejlesztési egyesületté cseperedett. Kistérségi fejlesztésben gondolkodunk, és szakmai tömörülésünk is van, különös tekintettel a környezetvédelem alosztályban, amely biotermesztéssel és technológiai fejlesztéssel is foglalkozik. A közelmúltban sikerült a helyi Sonja Marinković Általános Iskolával aláírnunk egy szerződést a biotermesztés megkezdéséről az intézet parcelláin – mondta Balanyi. A Fehér tó egyesület együttműködési szerződést kötött a Háló Vajdasági Fejlesztési Alappal, és kölcsönösen kisegítik egymást. A Háló kiterjed számos vajdasági magyarlakta településre, és ha a jelenben nem is, de a közeljövőben az a célja, hogy a helybeli fejlesztési irodák programokat, projektumokat dolgozzanak ki, amelyek a polgárok javát szolgálják. Ez nem csupán nemzeti vonalon történik, hanem a település összlakosságára hatással lesz. – A Háló második nekifutásra kezdi meg tevékenységét Lukácsfalván. Első ízben nem éppen sok sikerrel indult, most viszont ismét alakulófélben van, és ez követhető példa lehetne. Ha a falu alig ötszáz lakosával sikerült bekapcsolódnunk, miért ne sikerülne más településeknek is – mondja Balanyi. Lukácsfalváról az utóbbi időben egyre többet hallani Vajdaság-, de Kárpát-medence szerte is. Hírnevét a paradicsommal vívta ki magának. A paradicsomnapok rendezvény ötlete a Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület vezetőségének fejéből pattant ki, és az idén immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre. Azért szervezik meg a paradicsomnapokat, hogy a helyi termelők a falu legfőbb termékét, ezen túl pedig egész évi munkájukat is bemutassák, versenyformában összemérjék tudásukat, tapasztalatukat. Tavaly a Kárpát-medence képviselői, az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, magyarországi, és természetesen a vajdasági versenyzők mezőnyében választották meg a legízletesebb friss paradicsomot, főtt paradicsomot, és a legnagyobb paradicsomot.

Elmarad az idős háztartások támogatása
A tartományi mezőgazdasági titkárság a napokban meghirdeti a határutak rendezésére irányuló pályázatát, amelyre többek között a lukácsfalviak is jelentkezhetnek – jelentette be Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. Ám kevésbé kedvező hír, mondta, hogy a tavaly nagy érdeklődésnek örvendő, az idős földművesek és háztartások támogatására kiírt program alighanem elmarad. Tavaly mintegy 3000 igénylő részesült támogatásban, de az idén erre nem nyílik lehetőség, azzal a megindoklással, hogy ha a köztársasági minisztérium nem ír ki ilyen pályázatokat, akkor nem létezhet a tartományban sem. Az idős földművesek számára, akiknek a havi nyugdíja alig haladja meg a 8000 dinárt, mindennemű támogatás nagyon sokat jelentett volna – tette hozzá Dobai.
****
Az élőújságon napilapunkat képviselte: Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes, Varga Attila, a Magvető szerkesztője, Tóth Bátori Erzsébet szervező, Kókai Péter marketingvezető, közös vendégként pedig Kovács Elvira és Fremond Árpád köztársasági képviselők, Dobai János tartományi mezőgazdaság titkárhelyettes, Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója és Juhász Attila ifjú agrármérnök szólt az egybegyűltekhez.

Közös évzáró rendezvény

A lukácsfalvi Fehér tó – HÁKE és a helybeli VMSZ tagozata, december 23-án, közös évzáró rendezvényt szervezett. A két szervezet tagságán kívül a rendezvényen képviseltették magukat a környékbeli partneregyesületek, valamint Dobai János a Tartományi Mezőgazdasági és Erdészeti titkárhelyettes és Szabó József a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója. A rendezvény elején a jelenlévők tájékozódhattak a mezőgazdasággal kapcsolatos témákról, majd a betlehemező fiatalok, bemutatták előadásukat, amellyel körüljárták a falut.

Együttműködés a Háló Vajdasági Fejlesztési Alappal
2011. december 22-én a Háló Vajdasági Fejlesztési Alap kezdeményezéseként 22, fejlesztéssel, vidékfejlesztéssel, a vállalkozásokkal és kisiparosokkal foglalkozó szervezet képviselője találkozott Szabadkán. A találkozó első napirendi pontjaként együttműködési megállapodás született a Háló és a következő szervezetek között:
-Észak Vajdasági Földműves Egyesület, Palics
Puha Gábor, elnök
-Fehér Tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület, Lukácsfalva Balanyi Sándor, elnök
-„Ludaspuszta” Térségi Társulás, Hajdújárás Ábrahám Csilla, elnök
-Magyarkanizsa Község Agrár Uniója, Magyarkanizsa Stojanović Aleksandar, elnök
-Magyarkanizsa Község Sertéstenyésztőinek Egyesülete, Kispiac Kovács Géza, elnökség elnöke
-Magyarkanizsai Kecsketenyésztők Egyesülete, Magyarkanizsa Bohata József, igazgatóbizottság elnöke
-Mezőgazdasági Termelők Egyesülete, Bácskossuthfalva Beredity Lajos, elnök
- Z.Z. Prima, Bácsszőlős Fogas Vilmos, igazgató
-Probitas Civil Szervezet, Szabadka Pásztor Krisztina, elnök
-Regionális Kommunikációért Egyesület „URKO”, Pacsér Mgr. Szombaty Zoltán, elnök
-Termelők Klubja, Csantavér Domonkos Gábor, elnök
-Zentai Gazdakör, Zenta Sóti Ferenc, elnök
A Háló célul tűzte ki a vajdasági magyarság közösségi fejlesztését gazdasági, vállalkozásfejlesztési, vidékfejlesztési, a civil élethez, szociális helyzethez , az emberi erőforrás fejlesztéséhez kapcsolódó témákban. Ezen stratégiai irányvonal követéseként a Háló anyagi támogatásban részesíti a találkozón jelen lévő 22 szervezet egy-egy, a 2011-es évben megvalósított projektét.


A Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) I. plenáris ülése
A Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) a Civil Összefogás Fórum és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének kezdeményezése által, 2011. július 5-én tartotta első alakuló ülését, amelyen a Kárpát-medencei civil szervezetek nemzeti összefogásra irányuló törekvései voltak körvonalazva. Pénteken, december 9-én, a Magyar Országgyűlés Felsőházi termében tartotta első plenáris ülését a Civil Együttműködési Tanácskozás, amelyen 350 civil egyesület vett részt. A tanácskozás fővédnöke Schmittné Makray Katalin volt. A megjelenteket köszöntötte dr. Csizmadia László a CÖF-CÖKA elnöke, majd a CET zászlajának a megáldását Dr. Barsi Balázs atya végezte el. A Köztársasági Elnök üzenetét felolvasta Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője. A tanácskozás tematikus részében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nemzeti összefogás és a nemzeti önvédelem fontosságáról beszélt. A civilek, az egyház és a kormány együttműködési formáiról Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár fejtette ki véleményét. Következett Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár A civil társadalom helye a magyar nemzetpolitikában című előadása. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a kultúra és honismeret hatékony fejlesztésére terjesztette elő javaslatait. Dr. Bodó Barna előadása szólt az oktatás, anyanyelv és a tudomány szerepéről. Dr. Osztie Zoltán az egyházak és a civil társaságok kapcsolatrendszerének jelentőségéről beszélt. Dr. Zsoldos Ferenc MNT Civil Konzultatív Testület elnökének előadása az ifjúság nemzettudatra nevelése, a sport és a szabadidő értelmes felhasználásáról szólt. Az önfoglalkoztatás, a környezetvédelem és a nemzeti önvédelem feladatait dr. Csizmadia László FATOSZ elnök ismertette. Végezetül állásfoglalások, előterjesztések elfogadását összegezte Tarics Péter a Széchenyi István Polgári Társulás elnöke. A Civil Együttműködési Tanácskozáson, Közép-Bánátból 6 egyesület képviseltette magát:
• Nagybecskereki Petőfi MME – Balázs Ilona
• Bánáti magyar pedagógusok egyesülete – Puskás János
• Módszertani központ – Várady József
• Fehér tó – HÁKE – Balanyi Sándor
• Háló keresztény egyesület – Halmai Tibor
• Szórvány alapítvány – Kalapis Stojan atya
A CET decemberi összejövetelének üzenetét Semjén Zsolt fogalmazta meg. „2014-ben már valóban össznemzeti parlament lesz, a Magyar Országgyűlés minden magyar országgyűlésévé válik” – s jelezte, év végére meglesz a kétszázezredik kérelmező, és százezren ismét magyar állampolgárként köszönthetik az újévet. Szerinte azonban mindez csak váz, üres szerkezet, amelyet a civilek tölthetnek meg tartalommal.
Videó I. Videó II. Videó III. Videó IV. ... Emléklap
Kiosztották a jótékonysági koncert bevételét
Arról már olvashattak honlapunkon, hogy a zalaegerszegi Humán Európa Szövetség és a Mercy együttes szervezésében 2011. október 22-én tartottak egy jótékonysági koncertet, amelynek a bevételét a Közép-bánáti civil szervezetek megsegítésére szántak. A rendezvény után, erre az alkalomra összeállított bizottság pályázatot írt ki, majd a beérkezett kérelmeket elbírálta, hogy mely civil egyesületek járulnak a jótékonysági táncest bevételéből. Az érdekeltek körében szétküldték a pályázati felhívást, és a meghatározott időig négy kérelmet adtak át. A jótékonysági est bevételének szerény összegéből 5-5 ezer dináros juttatást kapott a muzslyai Lehel Női Kézilabdaklub, a Muzslyai Ifjúsági Fórum, és az alakulófélben levő, szentmihályi Hagyományápolók Egyesülete, míg a lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület 2400 dináros támogatásban részesült. A támogatásokat ma vehették át az érintett szervezetek képviselői a VMSZ muzslyai szervezetének irodájában. Mindannyian megköszönték a zalaegerszegiek segítőkészségét, hisz fáradságot nem ismerve, leutaztak Muzslyára, és teljesen ingyenesen koncerteztek, csakhogy hozzájáruljanak az itteni civil egyesületek tevékenységéhez.
k-ko
Emléknap Szűcs Imre költő halálának huszadik évfordulója alkalmából
A versmondó versenyt a Szűcs Imre az udvarnoki magyar oktatást és művelődést fejlesztő helyi társulás valamint a Jó Pajtás gyermeklap, a Magyar Szó napilap, a Forum Könyvkiadó, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a begaszentgyörgyi és a kishegyesi önkormányzat szervezte. Tizenhét település huszonkét iskolájából és egyesületekből érkezett hetvenhét gyerek lépett fel négy kategóriában. A lukácsfalvi Fehér tó egyesületből négy versenyző indult: Kocsis Beáta, Fehér Krisztina, Kocsis Zoltán és Ballai Dávid és szavalt el egy-egy Szűcs Imre-verset. A rendezvényt végigkísérte Kapronczay Péter, a magyar nagykövetség első titkára, Bogdán József tordai plébános, Dobai János, a tordai önkormányzat elnöke. A háromtagú zsűri elnöke Erdély Lenke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója volt
.
A Vajdasági Magyar Civil Szövetség Magyar civil jövő Vajdaságban című konferenciát tartott
2011. október 28-án és 29-én Szabadkán, az Augustiniánumban
.
Az összejövetelen 45 vajdasági bejegyzett magyar civil szervezet vett részt. Közép-Bánátból a nagybecskereki Petőfi MME és Lukácsfalváról a Fehér tó – HÁKE képviseltette magát.
Az összejövetel elsőnapi programja:
- Horváth László köszöntötte a jelenlévőket
- Dr. Zsoldos Ferenc : A MNT és a civilek
- Dr. Csizmadia László: A magyarországi és határon túli civil tapasztalatok.
Az összejövetel második napján több előadás témájához szólhattak hozzá a jelenlévők:
- Sebestény István: Magyarországi és határon túli civil tapasztalatok
- Pásztor István: A politikum és a civilek kölcsönös elvárásai és teljesítései
- Mr. Deli Andor: Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság és a civil szféra
- Badis Róbert: Vajdasági magyar civil szervezetek – egy tanulmány margójára
- Dr. Somogyi Sándor: Életminőség és szociális tőke
- Dr. Zsoldos Ferenc: A konferencia összegzése, értékelése
- Béres Zoltán: A zárónyilatkozat megszövegezése és elfogadása.
A konferencia támogatója a magyarországi Bethlen Gábor Alap volt.
Beszámoló - hangfelvétel...
Pásztor István - hangfelvétel...
Dr. Zsoldos Ferenc - hangfelvétel..
.

Zala megyeiek jótékonysági koncertje

A zalaegerszegi Humán Európa Szövetség (HESZ) és a Mercy együttes a Közép-bánáti civil szervezetekért mottóval tartottak ma este egy jótékonysági koncertet a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben. A HESZ és a lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület kapcsolata tovább szövődik, hiszen a közelmúltban egy közös projektumként tartottak egy tanácskozást éppen a jövőbeni együttműködésről. Már azon az összejövetelen megfogalmazódott a zalaegerszegiek segítőkészsége, és akkor úgy döntöttek, hogy elsőként egy koncert bevételével próbálnak hozzájárulni a közép-bánáti civil szervezetek megsegítéséhez. Hegedűs Erzsébet, a Humán Európa Szövetség elnöke elmondta, hogy a jótékonykodás mellett a céljuk, hogy közelebb hozzák Zala megyét Közép-Bánáthoz.
A Mercy együttes frontembere, Strein Attila Balázs Miki elmondta, hogy vendégeket is hoztak erre a koncertre, mégpedig a Gold Band-et és Cocoboy-t. Az est keretében a közönség kedvében jártak, azokat a zeneszámokat játszották legelőször, amelyeket ők kérték, majd a Mercy együttes legújabb CD-jéről is felcsendültek a zeneszámok.
Balanyi Sándor, a lukácsfalvi Fehér tó egyesület elnöke elmondta, hogy egy közös, kistérségi eseményre került ma sor, ami a Közép-bánáti civil szervezetek összefogását tükrözi, ugyanakkor a határon átnyúló kapcsolatokat is erősíti. A tervek szerint az elkövetkező időszakban a bánáti civil szervezetek partnerei lesznek a Zala-megyei szervezeteknek, és várhatóan határon átívelő projektumokat is meg tudnak majd valósítani. A jótékonysági koncert bevételét a civil egyesületek megsegítésére fordítják, és a jövőben ösztönözni szeretnék a szervezeteket, hogy kapcsolatokat építsenek, merjenek partnerként közreműködni más civil egyesületekkel, hogy tovább bővítsék és fejlesszék ezt a Közép-bánáti közösséget.
Kónya-Kovács Otília

Videó No. 1

Videó No. 2

Mercy -

merci...
merci...
merci... beaucoup !

Jótékonysági koncert Közép-bánáti civilekért
A VMSZ nagybecskereki körzeti szervezete és a lukácsfalvi Fehér tó – Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület közös szervezésében jótékonysági koncertet tart október 22-én a zalaegerszegi Humán Európa Szövetség és a Mercy együttes. A rendezvényre szombaton 20 órai kezdettel kerül sor a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében – hallottuk a VMSZ nagybecskereki irodájában megtartott sajtótájékoztatón, ahol Balanyi Sándor a lukácsfalvi egyesület elnöke és Sztojkó József, a VMSZ muzslyai helyi szervezetének elnöke mondott bővebb tájékoztatót. A bevételt a Közép-bánáti civil szervezetek megsegítésére fordítják, mégpedig pályáztatás útján osztják ki a támogatásra szánt anyagiakat. A táncest keretében a Mercy együttes új CD-jének bemutatójára is sor kerül. A belépőjegy ára 200 dinár, és elővételben megvásárolható a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben, a nagybecskereki Petőfi MME titkárságán, Szentmihályon Budai Lászlónál lehet érdeklődni (064/8291416), Erzsébetlakon Pozsár-Halász Évánál (060/5556641), Lukácsfalván pedig Balanyi Sándornál (064/2246899) kaphatnak információt.
Hanganyag!
A vajdasági magyarság az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezett

Kiss Ernő honvédtábornok, aradi vértanú földi maradványait őrző eleméri katolikus templomban tartottak központi megemlékezést. Ökomenikus szertartással kezdődött a megemlékezés, amelyet msgr. Gyuris László nagybecskereki esperes celebrált.
A mise után az egybegyűltekhez elsőként Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár szólt, kiemelve a legfontosabbat: azt, hogy az erőszakos leszámolások soha többé ne történhessenek meg. Arra kér mindnyájunkat, hogy szülőföldünkhöz, őseink egyedül álló nyelvéhez és gazdag kultúrájához hűen és elválaszthatatlanul ragaszkodjunk. De a vajdasági magyarságnak tudnia kell azt is, hogy bármilyen eredmények és arányok születnek majd egyes helyeken, az anyaország magyarjaira és a magyar kormányra mindig számíthat.
A megemlékezésen Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is beszédet tartott:
- Szabadságharcunknak máig ható örök értékei vannak. Ezek egyike a különbözőségek tisztelete, és az összefogás a nemes célok érdekében. Nem foszthatnak meg bennünket a hitünktől a nemzet felemelkedésében, a hitünktől a megmaradásban, és a hitünktől a szabadság és 1848 eszméjében. Erről csak mi magunk mondhatunk le. Ne tegyük ezt, tisztelt hölgyeim és uraim! Őrizzük meg nemzetünket, őrizzük meg az emlékezetet a hős tábornokokra, a szabadságharc vívmányaira! Éljen a magyar nemzet!
Az eleméri tiszteletadáson összesen 20 koszorút helyeztek el a vajdasági magyar pártok, önkormányzatok képviselői, a Kiss család leszármazottjai, hozzátartozói és civil szervezetek mellett a belgrádi magyar nagykövetség és a szabadkai főkonzulátus vezetői is. Lukácsfalváról a VMSZ helyi tagozata nevében Bakos Ervin elnök és Molnár Katalin alelnök, valamint a Fehér tó – HÁKE nevében Balanyi Sándor és Balanyi Erzsébet koszorúzott.
Szűcs Imre egyesület képviselői a Fehér tó-ban

Szeptember 24-én, a Szűcs Imre udvarnoki magyar oktatást és művelődést fejlesztő társulás, Marcseta Jaszmina elnök vezetésével, meglátogatta a Fehér tó egyesületet. Az udvarnoki vendégeket fogadta Balanyi Sándor, az egyesület elnöke és Ladvánszky István a kancsikások vezetője. A két egyesület közötti együttműködés már elkezdődött, amikor a lukácsfalvi kiskancsikások bemutatkoztak az udvarnoki búcsún. A mostani megbeszélésen szó volt a folyamatban lévő tevékenységekről, valamint az udvarnoki kiskancsikások csoportjának létrehozásáról. Ennek értelmében az udvarnoki és a lukácsfalvi fiatalok, közös edzést tartottak, amelyen a vendégek a kancsika kezelés első lépéseivel ismerkedhettek meg
.

Együttműködnek a Zala-megyei és Közép-bánáti civil egyesületek


A Zala megyei, söjtöri PÁRA - Pályakezdők Szolgáltató Érdekvédelmi Regionális Alapítvány egyik partnerével, a lukácsfalvi Fehér tó - Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesülettel közös projektumot valósítottak meg, ugyanis az NCA pályázatán nyertek támogatást határon átnyúló együttműködésre. E projektum keretében a közép-bánáti magyar civil egyesületek vezetőit, képviselőit hívták meg egy tanácskozásra, de ugyanakkor a zalai civil élet képviselői is szép számban bemutatkoztak. A Lukácsfalván megszervezett összejövetelen képviseltette magát a nagybecskereki Petőfi MME, a Muzslai Petőfi Sándor MME, a Sziveri János Művészeti Színpad, a szentmihályi József Attila MME, az erzsébetlaki Császár-tó MME, a Bánáti Magyar Pedagógusok Egyesülete, továbbá a muzslyai ifjúsági szervezet, a VMSZ közép-bánáti helyi szervezeteinek képviselői. Magyarországról, Zala megyéből jelen volt a Haza Bölcse Alapítvány, az Interregionális Térségfejlesztési Alapítvány, a Humán Európa Szövetség, a Folklór Regionális Roma Alapítvány, a PÁRA – Pályakezdők Alapítvány, valamint a zalaegerszegi hosszútávfutással foglalkozó sportegyesület képviselője.
A tanácskozáson minden részvevőnek alkalma volt a bemutatkozásra, majd az együttműködési kapcsolatokat, közös programok megvalósítását fejtegették, és a pályázati lehetőségekről is tárgyaltak.

Kónya-Kovács Otília


Következő oldal - korábbi hírek ... 2011
Következő oldal - korábbi hírek ....2010.


web design Copyright © Fehér tó HÁKE, Lukácsfalva tel: 023 3885 150